Konsten att säga prosit

- Attjoooo..
- Prosit!
- Tack.

Svårare än så är det inte.

Jag älskar folk som säger prosit! Det är så sympatiskt. Jag tror ärligt att om man säger prosit till någon som nyser, så tyder det på att man är en bra människa.
Folk som inte säger detta magiska ord till nysande medmänniskor, däremot. Hmpf. Inte så trevligt, enligt min åsikt.

Men jag vill ge min klass en eloge, för när man nyser i klassrummet så hör man, från spridda håll, minst tio "prosit".

"Prosit, prosit, PROSIT, prosit, prosit!" Sjukt gulligt, egentligen.

80952-162

Eller som när jag satt på en bänk hemma hos far min och nös och en okänd förbipasserande glatt sa; "prosit!" En bra människa, det. :)

Trevlig kväll och... prosit!

//Sofia



Kvällsnjutningar

Har du inte heller lust att göra läxorna i kväll? Eller engagera dig i valvakan, eftersom det går som det går ändå? (Man ska väl inte spekulera, men visst blåser det högervindar?)
Eller laga middag? Eller städa? Eller överhuvudtaget vara duktig och nyttig?
Då tycker jag att du ska passa på att njuta lite. Här kommer några blygsamma förslag på kvällsnjutningar som jag verkligen rekomenderar:


80952-154 80952-153 80952-152

Croissanter!
Tänk dig en varm, chokladfylld croissant, med ett tunt lager av florsocker ovanpå. Oh my! 
Jag fick faktiskt ett par i morse, alldeles självbakade. Och tur var väl det, så att jag inte förgicks av croissantlängtan. 

 80952-156 80952-160

Film!
Jag älskar film! En annan värld, ett gott skratt, en vacker historia, ett tidsfördriv, en hobby. Det kan vara så mycket. Och film och umgänge, det är ju det söndagskvällar är till för, inte läxläsning!

80952-161

Vänner!
Mys och gos och bus och prat. Sånt man behöver ladda upp med innan nästa vecka tar fart.

80952-159

Bad!
Jag vet att ni vet att jag älskar att bada, men det kan inte hjälpas, det är nästan en söndagstradition för mig. ÅH, om man ändå hade ett par timmar över (och ett par hundra tusen, så att man kunde införskaffa ett sånt här badkar..).


80952-157

Te!
Den absolut billigaste, enklaste och minst tidskrävande njutningen. Men ack så god!

Njut mera!

//Sofia


Om jag var politiker...

Om jag var politiker skulle jag införa en barnminister. En som tog hand om barnens intressen i samhället.

Har ni tänkt på hur mycket sämre man behandlar barn, från 0 till 18, bara för att de inte kan göra sina röster hörda själva?

Tre timmars håltimme, det skulle aldrig tillåtas på en arbetsplats.
Skolmat för 5 kronor per elev och dag, interner i fängelset får mat för 16 kronor/dag.
En toa på 130 elever, det skulle vuxna aldrig gå med på.
Tillochmed barnskor (fast det bär emot får jag väl erkänna att jag här talar av egen erfarenhet) är hårdare och obekvämare än vuxenskor.

Okej, det är väl bra att KD vill införa en äldreminister, men om jag var politiker så skulle jag satsa på barnen. Det är ju ändå vi och våra små bröder och systrar som ska ta över det här landet inom en inte alltför avlägsen framtid. Länge leve det lilla folket! :)

80952-129

Sedan vill jag bara berätta att JAG KOM IN I DE VISA idag!!! Jippie!!!
Okej, kammarkören ville inte ha mig, men vad gör det när jag nu är med i De visa? Tack för att du övertalade mig att söka, Elin! :D WetterZetter gör comeback!

Godkväll och godnatt!

//Sofia



Vet ni vad som verkligen gör mig arg?

 

När folk klankar ner på andra människors musiksmak. Vad ger dem rätt att göra det?


 

Det värsta jag vet är när folk säger: ”Om du hänger med hem till mig så ska du få höra på lite riktig musik.” Kan man bli mer föraktfull?

 
Jag menar inte att man måste tycka om all musik som finns. Det är helt okej att kritisera och ogilla artister, det är när det kommer till människor och vad som är viktigt för dem det börjar bli känsligt.

Nu vet jag förstås inte hur det är för alla andra, men för de flesta jag känner, inklusive mig själv, är musiken man lyssnar på väldigt viktig. Det finns få saker som ligger en så nära och utgör en så stor del av en själv som musiken man lyssnar på.
Att hacka på någons musiksmak är nästan som att kritisera någons personlighet eller familj. Sånt man bara inte gör. Sånt som inte är okej. För det är faktiskt inte okej att anmärka på vad människor lyssnar på. Lika lite som det är okej att ge taskiga kommentarer om andra saker. Jag menar, det är väl få personer som skulle få för sig att säga; ”Usch, vilken ful tröja!” till någon de knappt känner, men däremot är det helt accepterat att slänga ur sig kommentarer i stil med; ”Lyssnar du på Christina Aguilera, hur fan kan du göra det?!”.

 

Nu menar jag inte att det är oförlåtligt om man någon gång skulle råka säga något dumt. Alla gör vi misstag, och jag fler än de flesta. Det jag vill få fram är att någons musiksmak är den personens ensak. Och att man får lyssna på vad tusan man vill!


  
   
  

All musik är lika mycket värd! :)

//Sofia

Äntligen fredag!

Och jag studsar hem från bussen, lycklig för att det är helg, när jag möter min granne;

 ”Är du hemma redan?”
”Jaa, jag slutade tidigare!”
”Asså, jag var ironisk…

..klockan är fem, Sofia!”


 Eh, säger en del om hur dåligt schema vi har.. :D

Hursomhelst är det så underbart att det är helg nu! YES. Härligt!
Ikväll blir det skumm-grejen med Anna (och tretusen andra). Och imorrn ska väl jag, liksom resterande Uppsalabor, ut på kulturnatten.

Förhoppningsvis hinner jag med lite mys och gos däremellan;

80952-144

God helg!

//Sofia


Pennproblem

Dagens skönaste:

David sitter och trummar med pennan mot bänken på svenskalektionen. Jag klarar verkligen inte av sånt, så jag ber honom snällt att sluta. Det resulterar såklart i att han ler och trummar ännu mer med pennan. Då slår Peter, som sitter bredvid David, sin hand över pennan för att få tyst på den. Trots detta fortsätter David, såklart, eftersom det retar gallfeber på mig, att trumma med pennan. Då skrider Xinge till handling. Han tar Davids penna och bryter den mitt itu.



Hur skulle en stackars liten flicka klara sig utan er, Peter och Xinge? ;)

//Sofia


Hyllning till badkar

Åh, finns det något bättre än att krypa ner i ett varmt bad efter en lång dag?

80952-141

”Så ljuvt är strilande ljud av regn

och av bäck, som porlar i dalens hägn,

men bättre än regn och rännils gunst

är badvattnets ånga och heta dunst.


Vackert är vattnet när strålar stå

ur en springbrunn vit emot himmel blå,

men intet fontänsorl så skönt kan bli

som det varma vattnet, jag plaskar i.”

Jag kan inte annat än hålla med. Att bada är min hobby. Jag älskar det, det är så sköönt!

80952-140

Så nu ska jag göra just det, bada. Mmm.

//Sofia

80952-139

All närkontakt är bra närkontakt


80952-136

Vet ni vad jag saknar allra mest med Balder? Närkontakten.
Mentaliteten på Katte är liksom annorlunda. Här sitter vi på varsin stol, medan om det fanns tre lediga bänkar på Balder så satt vi ändå i knät på varandra.

80952-138

Fler kramar åt folket, säger jag bara!
Som det är nu blir man alldeles närhetsabstinensig. Och finns det någon tvivlare därute, som kommer och säger att man inte behöver såhär mycket närkontakt, så kan jag ju säga att det faktiskt finns vetenskapliga bevis. Man behöver minst 5 kramar per dag. (Och jag behöver minst 50.)

Det är klart att man kramar sina nya vänner, men man går inte omkring och håller om varandra jämt. Och det är helt normalt, liksom det är helt normalt att killarna i min nya klass inte bär omkring på mig hela tiden. Men jag saknar det ändå.

80952-137

Att vara nära sina kompisar, fysiskt. Det är nog ett grundläggande behov alla har. Alla behöver kramar, omkringbärningar och knäsittningar.
So, henceforth shall this be my new motto: All närkontakt är bra närkontakt!

//Sofia