Da Vinci norpar lik och leker Gud

VENEDIG Uppgifter har framkommit om mystiska stölder från kanalstaden Venedigs likbod. Vetenskapsmannen och konstnären Leonardo Da Vinci är misstänkt för dessa olagliga skändningar.

Under ett antal år har drygt ett tjog lik stulits från Venedigs likbod. Att stjäla en människas kvarlevor är inte bara en makaber handlig, det är även en olaglig sådan. Da Vinci försvarar sig med att anatomiska studier är viktiga för förståelsen av människans sjukdomar och åldrande och att det ändå handlar om "kroppar som ingen kommer att sakna - skökor, suputer och skattmasar". Han påstår sig faktiskt ha funnit orsaken till varför vi åldras och dör. Då han jämförde en gammal mans hjärta, lungor och blodkärl med en tvåårings fann han att den äldre mannens kärl var belagda med någon slags gegga, medan den yngres var rena och öppna. Detta att kärlen är belagda, menar Da Vinci, är orsaken till att gamla människor dör, eftersom blodet inte längre kan ta sig fram i igenkletade kärl.


Da Vinci anses redan mycket underlig på grund av sina onaturliga experiment och banbrytande åsikter och kyrkan har länge hållit honom för ogudaktig. Bland annat anser han, hur osannolikt det än kan te sig för en förnuftig renässansmänniska, att människan i en framtid kommer att kunna flyga. Påståendet att ha funnit orsaken till åldrandet har dock skakat många heliga män i botten och slutgiltigt vänt kyrkan mot Da Vinci. Pånyttfödelsens egen huspräst, som i denna fråga säger sig kunna tala för hela det religiösa samfundet, meddelar att det endast är Gud som skall bestämma när någon skall lämna jordelivet och "att igengeggade kärl bara är meningslöst och dessutom hädiskt dravel".


 
     

Imorgon ska några tjejer i klassen lämna in vårt svenskaprojekt - Pånyttfödelsen - en tidning om renässansen, och denna artikel är ett av mina bidrag. Man måste ändå säga att han var lite före sin tid, den mannen. (Även om han hade den dåliga ovanan att snatta lik.)

 //Sofia

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback