Snutfager kan du vara själv

I helgen såg jag den här filmen:

80952-219

Inte något mästerverk, inte en film som berörede. Lite spännande, lite gullig. Men helt klart sevärd! Kanske framförallt värd att se på grund av huvudkaraktärens, för en liten flicka som jag själv, hm.. mycket tilltalande yttre.
 

Sedan läste jag en reccention av Oskar Smulski. Och blev arg.
Utdrag ur denna:

"Edward Speleers som spelar Eragon är ju snygg. Den sortens affischpojke för en storfilm gör rätt mycket för att nå intäkter hos samma demografiska målgrupp som röstar i "Idol"."

Först kände jag mig bara så träffad, för största anledningen till att jag ville se filmen var ju att han var jävligt snygg på affischerna. Men usch vad nedlåtande reccensenten får det att låta..
Det är väl inget fel med snygga skådisar, och inte idol heller?! Så först kände jag mig träffad, sen förolämpad, sen arg för att han fick mig att skämmas över att vara den jag är (dvs en sån som ser filmer för de manliga skådisarnas skull och röstar i idolfinalen), något som ingen borde skämmas för. Inte för att det är särskilt bra att rösta i idol, utan för att man ska ha lika stor rätt till att bli respekterad för den man är om man gör det, som om man reccenserar Ingmar Bergman-filmer och läser nobelpristagare. Tillslut blev jag så upprörd å mina egna och alla tjejers i min ålders vägnar att jag blev hämndlysten. Så, Oscar Smulski, här ska du få. 

En av de bästa grejerna med att vara i min utsatta målgrupp, de unga tjejernas, är att man faktiskt får tycka vissa saker. Visst, man är fåning (inte enligt mig då, utan såna trångsynta människor som herr Smulski), men det är accepterat. Man får tillexempel haka upp sig på hur snygga skådisar är. Men detta är inte riktigt lika självklart för vuxna män, iallafall inte om det gäller manliga skådisar. Eller vad säger du, Oskar Smulski?

Följande är hämtat ur samma reccention av "Eragon", som var ca en A4 lång. Lägg ihop detta med ovanstående citat och fundera över vem som egentligen är fixerad vid snygga, eller ska jag säga fagra, skådisar.

"”Eragon”. Namnet skvallrar förförisk lättillgänglig fantasy för tonårspublik. Affischen på stan med den snutfagre nykomlingen Edward Speleers gör detsamma. "

"Eragon själv spelas av fagra nykomlingen Edward Speleers."

Äh, han kan ju inte ens svenska, "fagre" borde det stå, Eragon är ju man.

Det var skönt att skriva. Tack ocgh godnatt från en inte-längre-lika-arg-mig.

//Sofia


Jag vet att jag alltid pratar om mina vänner

Jullov nästa. Skönt! Men innan jag säger adjö för julfirning i Stockholm med omnejd så kommer här en liten hyllning till de bästa personerna i världen, eller i alla fall i min värld.

80952-207

Jag vet att jag alltid pratar om mina vänner. Men det är bara för att de är så bra.

Jag måste ha någon underlig egenskap, någon för mig osynlig, som gör att alla de här underbara personerna vill vara med just mig. Nej, det är inte falsk blygssamhet, ni känner väl mig, jag kan skryta om allt från myggbett till misslyckade kakbak, utan jag känner faktiskt såhär. Vad det än beror på, så är jag oerhört och väldigt tacksam för det. Ni gör mig lycklig, ni gör mig glad. Visst händer det att ni gör mig besviken eller arg någon gång ibland, men ingen är ofelbar – minst av allt jag. Ja, ni gör att jag mår bra. Liksom familj, när de är snälla, badkar och juleljus. Men ni är den största orsaken till detta. Så tack, tack för att ni finns.


 

Elin – Bästaste Wetter, vi har hållit ihop sen femman. Och hur otroligt det än verkar så gör vi det än. Du vet hur mycket du betyder för mig. Dig kan man alltid lita på och o du kommer alltid att vara den jag längtar mest efter på sommarlovet.


 

Anna – Du är underbar på alla sätt och vis. Lojal och generös och gosig och intelligent. Det är så skönt att man kan vara precis bara sig själv med dig. Du kommer alltid att betyda sjukt mycket för mig, vackraste Anna.

 
Gunnel –
Vi kan prata om allt. Och vi i kan skratta så att vi får magknip, gråta i varandras famnar och lyssna på vacker musik tills vi somnar. Av de vänner som står mig närmast idag är du den äldsta, och det känns bra att veta att de känt mig sen jag var en odräglig, lillgammal åttaåring och ändå tycker om mig. 

Hannah
– Vi har inte träffats så mycket på senaste tiden. Det gör mig ledsen.. Jag vill vara med dig! Det finns ingen jag har en lika knäpp - och lika underbar – relation till som dig. 

Lisa
– Vem hade kunnat ana att jag skulle hitta ännu en underbar vän i gymnasiet? Du är så väldigt snäll och rolig och jaa.. det känns som du förstår mig. Jag är så himla glad att vi hamnade i samma klass. 

Magda
– Du är för snäll. Jag känner mig så ond när jag är med dig. ;) Och pryd, vilket innebär att jag känner mig väldigt, ehm, motsatsen till pryd. Men jag tycker himla mycket om dig ändå!
 

Jag hoppas att ni redan vet detta, men om det skulle ha undgått er..

Jag älskar er alla. Väldigt mycket.




Till er alla, från lilla mig, en riktigt god jul!

//Sofia


Juletider

 

Juletider på Katte och tvärtemot vad alla sam:are tror så diskuterar vi annat än evolutionsteorin och primtal på rasterna. Vi diskuterar julmat också!

 

Erik: Jag gillar inte julmat!

Sofia: Nej, jag vet, det är inte gott! Typ risgryngröt, blä! Och julskinka, finns det något äckligare?

Lisa: Men julskinka är ju jättegott!

Erik: Näe..

Sofia: Den är ju bara fett och senor och läskiga tjocka skivor..

Lisa: Men vad har du ätit för skinkor egentligen? Skinkan är ju typ det godaste på julbordet!

Sofia: Och äcklig senap på..

Lisa: Nej, julskinka är gott!

Vi tystnar. Det är något som inte stämmer här.

Sofia: Men Lisa, är inte du vegetarian..?

  

Annars har detta varit en trevlig helg med vännerna, även om jag känt mig lite förföljd av Jack Black och i viss mån även Kate Winslet. I fredags var Anna och jag på bio och såg the Holiday, en supersöt romantisk komedi med julstäming och Cameron Diaz, Kate Winslet, Jack Black och Jude Law. Rekomenderas verkligen, iallafalla om du gillar typiska tjejfilmer. Och vem gör inte det? Fler kyssar, känsliga killar och lyckliga slut åt folket!

 Och Jude Law är ju typ.. het.


Lördagen började med barnvakt åt två söta barn. Det gick bra. (Eller, jaa.. Ettåringen visade sig ha en förkärlek för att äta playdoolera, men annars så.)
Sedan bestämde jag mig för att filmkväll var ett bättre alternativ än plugg en vacker decemberkväll och övertygade sedan Gunnel om att det även var ett bättre alternativ för henne. Vi såg the School of Rock med Jack Black, en scen ur Flicka med pärlörhänge och den lyckliga halvan av Titanic. I den är som alla vet Kate Winslet med. Och Leonardo Dicaprio, den ende man som någonsin sett bra ut i backslick. Hittills hade jag bara sett Jack Black i två filmer, men vem ser jag inte när jag sätter på teven nästa dag i filmen High fidelity?


80952-206 Det är okej att ha den som sin favotitfilm, Gunnel. Den vann trots att 11 Oscars.

Söndag morgon (?), klockan tolv. Vaknar av att solen letar sig in mellan gardinerna i Gunnels sovrum. Väcker henne genom ”Det kommer en katt”. Drar isär gardinerna och tjuter: Vinter! Oh, kolla vad vackert! Ihh! Promenad! Eller nått i den stilen. Det är nämligen en frostbeklädd värld som blickar tillbaka mot mig genom fönstret, där solen får varje grässtrå, varje frusen domherre att gnistra och glimma. Så vi går ut och går i hågadalen. Och fast det inte är någon snö så är det bländande vackert. Det kanske finns hopp för julstämningens infinning hos mig i alla fall.


80952-205

God jul!

 // Sofia

OD - både skönsjungande spermier och riktiga män

OD <3


 

Jag är så himla trött just nu. Men lycklig. Gud, vad roligt jag har haft den här helgen! OD och Capricen i mitt hjärta. Och i år fick ju vi vara med på scenen. WetterZetter on sage - again!


 

Det är svårt att beskriva stämningen på OD-jobbet och varför det är så kul. Kanske är det de åttio stela kostymklädda männen i OD släpper loss och dansar bögdisco, att kaffet luktar så gott, att vi är de enda tjejerna där, att man är mitt inne i en av Uppsalas mest uppskattade konserter eller allt hemlighetsmakeri. Inte vet jag, men fantastiskt roligt är det. 


Det var världens bästa gästartister i år. I alla fall enligt mig. Wille Crafoord och Henrik Dorsin. Henrik är känd från Parlamentet och liknande program och var sjukt kul. Och Wille, jag tyckte det var jätteroligt att det var han, eftersom han är den enda svenska artist jag faktiskt lyssnar på. Kändes lite coolt att prata med honom. Och de var dessutom jättetrevliga, tillskillnad från typ Cecilia Frode (2004), som var assur.

80952-194  Ah. Världens mest skönsjungande spermier.
   

Capricen går inte att beskriva, den måste upplevas, men jag kan ju säga att de i år hade ett tema där de följde en man genom livet. Konserten började med att OD kom in i aulan klädda som spermier och med ett stort ägg på scenen, sedan var de barn, tonåringar, vuxna, medelålders, gamla och dog. Det var otroligt kul att få vara med på scenen, som statister bakom en låt Wille sjöng. Enligt säkra källor är Elin och jag de första tjejerna som har fått vara med på en OD-Caprisé utan att vara gästartister. Lite status där.


 Mina studentkompisar på scen.

Alla OD-killar var dessutom supersnälla i år, det är ju tredje året vi jobbar bakom scenen. Tidigare har det mer känts som de har tänkt ”vilka är det där?” om oss, men nu var de hur trevliga och snälla som helst. De både tackade för fikat och sa att de gillade våra skyltar.



”Är det ni som skriver alla de där putslustiga skyltarna? De är så roliga, man bara väntar på att ni ska sätta upp fler!”

80952-196

Och det bästa är att våra skyltar faktiskt fungerar, se här:


80952-195
Ett gäng riktiga män! 


Vi skrev små meddelanden till Henrik och Wille också. Det började med att Henrik hade ont i halsen och vi satte in lite te i hans loge.
(Dessa skyltar/rim är lättast att förstå om man såg Capricen, men jag kan ju säga att Henrik sjöng och hoppade runt som en galning på scenen i flera minuter utan att, tycktes det, andas. Och att Wille genom hela föreställningen pratade om Mozart, med ett sött mindervärdeskomplex och att han framförde en låt som hette ”Jag vill också vara lesbisk”)


80952-201


Sedan kom vi på att ville nog ville skriva nått till Wille också.


”Visst var väl Mozart och dom större genier,

men vi gillar dina melodier.

Och ingen kan skriva texter som du,

det är nästan så man vill bli lesbisk nu.”


  Ännu en som lyder våra uppmaningar och tar en klubba, bra jobbat, Wille!

 Och visst har Henrik ovanligt röda kinder, vems rouge kan han ha lånat?


 Ja, det har varit sjukt kul och man känner sig nästan lite tom nu när det är över. Men all kärlek på OD. När de och Wille kom fram och kramade och tackade oss igår blev jag så himla glad och typ rörd. Och kanske mest av allt när Wille sa: ”Tack för allt ni har gjort.. Och för att ni har varit så osedvanligt gulliga.”
Iiih. Han är min idol.

//Sofia

ÖNSKELISTA

Det är jul om två veckor. Ooo.

 

Jag hade tänkt mig att bara önska mig en sak i år. En ny, bra CD-spelare som faktiskt har bättre ljud än min Ipod (vilket min nuvarande inte har), inte är knallblå och saknar repeat-knapp. Men det sprack redan efter två timmar när jag kom på att jag ju måste önska mig pengar till Skottland och att det var lite taskigt att säga till sina kompisar att man önskade sig en CD-spelare.
Så, här kommer min önskelista:


 

Muntligt

CD-skivor 

¤ Jack Johnson - on and on
¤ Paul Simon – Surprise
¤ Absolute sixties
¤ Cat Steavens – Tea for the Tillerman
¤ Robbie Williams – Sing when you’re winning
¤ The Beatles - LOVE
¤ Enya – Amarantine
¤ Josh Groban - Awake
¤ Wille Crafoord - Om det så går under går det över
¤ Simon & Garfunkel - Bookends
¤ Tom Petty – Highway companion


 



Skriftligt
Böcker/tidningar och sånt

¤ Fortsatt prenumeration på Veckorevyn

¤ ”The Ancestors Tale” av Richard Dawkins

¤ “Stora badrumsboken” av Vinny Lee

¤ Väggalmanacka för 2007, nån Sofiig
¤ "Te - från Sengha till Lapsang" av Petter Bjerke och Vernon Mauris
¤ ”Hur Homo blev sapiens” av Per Gärdefors


Kroppsligt


¤ Lyxiga spasaker (hellre nått litet fint än mycket och mindre fint)

¤ Eye & Cheek pallette no. 4 från the Body Shop

¤ Halsband från Pilgrims höstkollektion 06

¤ Parfym från Tommy Girl



Rumsligt


¤ Kuddar från Laura Ashley




 

Viktigt


 

¤ Pengar till min förestående Skottlandsresa

¤ Ny! Bra! Cd-spelare

¤ Om någon hade tänkt köpa det sedvanliga presentkortet på H&M eller SF tänkte jag bara säga att jag mycket hellre får en shoppingförmiddag/biokväll tillsammans med dig än ett presentkort. Förutsatt att du bjuder, såklart ;)

¤ Överraskningar är kul, en film eller skiva jag inte insett att jag önskade mig är alltid välkommen!


  


 

”Jul, jul, strålande jul...” 

Imorgon är en intensiv dag. Först jobba bakom scenen på ODs Caprisé i from 9 to 5 och sedan sjunga på Musikklassernas Luciakonsert på kvällen.

Så om vi inte ses i Univerisitetsaulan, så ses vi i Domkyrkan!

Jag vill ge en eloge till Mamma, Pappa, Låtta, Lisa och Maja som ska kolla på båda konserterna imorgon! Och Gunnel, Erik och David ska också nämnas, även om de bara går på en av dem. Tack för att ni alla kommer och kollar på mig och mina sångkompisar och OD-gubbar!



Och jag borde verkligen skriva klart min tyskauppsats, men det är himla omöjligt att skriva en uppsats på ett språk man inte kan. Jag letar nog reda på ett rött band istället (hur kommer det sig att de försvinner varje år i luciatider?) och hoppas på det bästa.


 

Håll förresten koll på Elin blogg där det snart kommer att dyka upp ett gästbloggsinlägg skrivet av mig i vilket jag kommer att avslöja en massa smaskigt backstage-skvaller från OD:s Caprice och mycket mer.



Vi ses!

//Sofia


Släkten är värst?

Min släkt är värst. Spana in dessa tre generationer:

80952-185
Morfar.

80952-168
Mor och dotter. Can you see the family resemblance?


Annars händer det en hel del just nu. Det är hur mycket som helst i skolan, luciarep var och varannan dag, allmän julstress och Capricé-vecka den här veckan. Jag tror att jag citerar Idol-Markus (på norrländska): "Det är helt sjukt galet!"
Dessutom är jag förkyld. Det finns dock fördelar med det sistnämda. Tillexempel får man kura ihop sig i soffan med en stor kopp te och se på barnfilmer utan att känna sig allt för tokig. Är det bara jag som älskar Madicken?

Att jobba bakom scenen på OD:s capricé  med min kära Wetter är i alla fall något att se fram emot.  Mystiskt hur det kan vara så roligt att koka kaffe åt ett gäng gubbar..

Det var förresten på OD-jobbet förra året som ett visst namn uppfanns av Elin. Kolla noga längst ner på detta utkast:

80952-184

80952-181 WetterZetter <3

Puss på er alla!

//Sofia