W gånger tre

Vår, Valborg, Vänliga Vindar och Viktiga Vänner. Härligt!
(W gånger tre måste väl bli sex vanliga V:n?)

  

Visst skulle jag väl klara mig utan Matteplugg och pm-skrivande, men det är smällar man får ta när man studerar och utbildar sig och förbereder sig för livet.

Det har känts som helg ända sen i torsdags då en fyrtiominuters biologi var vår enda lektion. Sen dess har jag hunnit med att träffa både Hannah, Gunnel, Anna och Elin. Helger när man träffar allihop är bäst. Då känner man sig hel och glad och lugn.

Men mina kompisar är så söta! Som igår när Elin och Anna lagade mat till mig och mamma medan jag skrev svenska.

image313

Och Hannah och jag planerade inför vår Skottlandsresa i sommar...

  ...med hjälp av en STOR karta.

Och imorgon är det ju Valborg! Det ska visst inte bli så bra väder, men det blir nog kul ändå, om jag känner Uppsala rätt!

Ta hand om er! Och däcka nu inte nån buske på Valborg, asfull ska man bli på privatfester, inte folkfester.



Kram! //Sofia


Me and David

Liten. Snygg utsida. Ett kärleksfullt och ganska intelligent innehåll. Lite väl utförlig ibland, kanske. Inte direkt skrytsam, men lång ifrån blygsam.

image312

Klassiker har väl aldrig riktigt varit min grej. Första gången jag försökte mig på David Copperfield var i sjuan. På engelska. Som ni kanske förstår gick det inte så bra. Men jag vet att jag ville läsa den för att namnet lät så fint. David Copperfield.

I fredags fick jag syn på en pocketupplaga av denna bok på stationen i Uppsala. Den här gången drogs jag nog mest till utsidan. Boken var snygg. Och så tänkte jag att ska man läsa en klassiker ska den väl i alla fall se rolig ut.Men-inte-tänker-jag-lägga-ner-65-spänn-på-en... bok! Aldrig i livet, 65 kr kan man göra nått kul för.

Och sen satt jag plötsligt där på tåget och läste. Tänk vad livet gör oväntade vändningar ibland.

//Sofia

Hur kan man inte tro på evolutionen?

Det är ju som att inte tro på att jorden är rund. Som att inte tro på att vatten är flytande. Hur kan man inte tro på något som är vetenskapligt bevisat, i ordens rätt bemärkelse, bortom allt rimligt tvivel?

Jag såg just ett TV-program som gjorde mig väldigt upprörd. Det handlede om folk i USA som tror på intelligent design, ID, istället för evolutionsteorin och Darwin (inte koll på vad ID eller evolution är? se längst ner).

 "Nä, livet är för fint. Nån smart måste ha tillverkat det."
Själv tycker jag att livet är rätt fint som lyckas åstakomma allt detta självt.

Intelligent designs bästa argument är dessa två:

1. Det heter Evolutionsteorin, och inte Evolutionslagen.

Svar på tal: För det första, det är ett namn och har inget att göra med innehållet. För det andra, vilket alla vet som någonsin haft Erik Östlund som biologi- eller kemilärare, en teori är något väl bearbetat med belagd vetenskaplig grund. Det är en hypotes som är en frågeställning inom naturvetenskapen, inte en teori. (I vardagslivet är dock en teori samma sak som en hypotes. Krångligt, jag vet - jag tror tillochmed att jag tänkte skriva ett blogginlägg med alla dessa ord som betyder olika saker inom skolan en gång)

2. Det finns delar av livet som är för komplext för att förklaras av evolutionsteorin, tillexempel det mänskliga ögat. Något/någon intelligent måste ha designat det.



Svar på tal: Man har ännu inte kunnat hitta någon del av livet som inte går att förklara med evolutionsteorin. Det mänskliga ögats uppkomst, exempelvis, har förklarats på ett tillfredsställande sätt av en mängd forskare, men jag tänker inte försöka här. (Även om jag skulle lyckas skulle ingen vid sina sinnens fulla bruk läsa förklaringen. Det är typ jag och de där amerikanerna som är intresserade av detta ämne.)

Det finns dessutom flera exempel på riktigt ointelligent design. Som att kaninen måste äta sin mat två gånger, eftersom deras grovmage sitter i slutet och delen som tar upp näring i början av matsmältningskanalen. För att tillgodogöra sig näringen måste de alltså äta sitt eget bajs. Smart!

Det roligaste av allt. (Och det här är sant, jag lovar.) När en ID-gubbe skulle förklara påstående två.

"Jag brukar likna det vid en råttfälla. En råttfälla består av flera delar, en träplatta, en fjäder, en stålram ... Saknar råttfällan någon av dessa delar fungerar den inte. Den måste ha alla delar. Och hur skulle den då ha uppkommit? Skulle man börja med en träplatta och fånga råttor på ett ineffektivt sätt? Nej, det skulle ju inte gå."

Det har han ju rätt i, man kan inte fånga råttor med en träplatta. MEN VAD HAR DET ATT GÖRA MED EVOLUTION? En råttfälla är inte det minsta levande, den har inga gener det kan ske mutationer i, den har ingen avkomma att föra dem vidare till osv. En råttfälla ÄR designad av något intelligent, oss. Men vi är inte, vilket vem som helst med en gnutta logik kan inse, designade. Vi är bara barn av evolutionen. (<-- det blir kul på engelska) 


Intelligent design, ID, bygger på att livet på jorden inte kan ha uppkommit och utvecklats av sig själv. ID-anhängarna anser att den mångfald och komplexitet livet äger måste ha designats av något/någon intellgent.

Anhängare av evolutionen anser att livet har utveckliats genom små slumpvisa förändringar i först gener och sedan utseende och beteende hos alla arter på jorden. Denna sida har flera hundra års forskning bakom sig och en överväldigande mängd bevis. Om någon skulle tveka på Darwin kan man bara kolla in fossil, valskelett, bananflugor, galapagosfinkar, kaniner, prästkragar eller egentligen vilka andra arter som helst på jorden. Vid en jämförelse och ett uppordnande kan man bortom allt tvivel se släktskap, urspung och miljöpåverkan hos arterna.

 image309

Godnatt från

// En upprörd (det är ju faktiskt helt otroligt) men nöjd (Vi har iaf inte den här knäppa debatten i Sverige. Och jag skrev iaf ett inlägg mot ID-snubbarna) Sofia


PS. Visste ni att skolstyrelsen i Kansas på allvar har övervägt, i två omgångar, att ta in Intelligent design i undervisningsplanen för biologi? De ledamöter som är för evolutionen är nu i knapp majoritet. (Det går utför med världen.) DS.

Mina heminredningstips

Påsken är här! Och med den pyntet.
Saknar du inspiration? Vet du inte vad du ska hänga i riset? Här kommer mina tips.

image298

Överdåd är aldrig fel. (Jodlerwirt)
Mixa och matcha. Leta fram så mycket påskpynt du kan hitta (källaren är ett hett tips) och häng upp i egeninhämtat ris. Köp påskliljor och sätt barnens pysselkärringar i.

80952-307

Fast, det är klart, vem kan motstå lite minimalism? (Bengan McCartney)
Lika enkelt som det är snyggt. Vira lite ståltråd runt två gula fjädrar och fäst dem på lamphalsen. Som pricken över i:et, häng ett färgglatt påskägg halvägs mellan lampan och golvet. Detta bryter av fint mot lampans annars sterila svarta uppenbarelse.

80952-308

Påskskåp (IKÄA).
Att hänga påskägg på hantagen piffar upp även det vardagligaste vitrinskåp. Lägg märke till den lite annorlunda prydnaden i det högra hörnet, som gör att skåpet ger ett vågat, nästan rebelliskt, intryck.

80952-303

Smakfullt så det förslår (Silfvherstjährnahs Herrgårdh).
Denna pyntingsform kräver finess och ett gott öga för färgkombinationer. Inhandla diverse påskinspirerade atteraljer och ställ upp dem på följande vis (från vänster): En diskret påskhare i papp, gärna med en dragspelskorg, en söt kyckling i äkta syntetfiber, en påskgul duk med handtryck i klara färger, en handmålad äggkopp av päronträ, ett 1700-talsägg med ett klassiskt mönster (finns hos välsorterade antikvitetsshoppar), en groda i samma karaktär som tidigare nämnda kyckling, en otroligt estetisk påskkärring av naturmaterial och en grön glassfär från 1800-talets England.


80952-306

Subtil påskkonst. (Yourlivingroom.com)
Även denna pyntning passar minimalisten. Mycket populärt i New Yorks innekvarter.

80952-305

Påskfisk. (Skribentens privata)
För den som vågar bryta mot de gängse lagarna och reglena. Köp en fiskmall och klipp ut en fisk i någon påskig färg. Klistra sedan på paljetter och måla en regnbåge eller

80952-304

Bli ett med tapeten. (Oordnig och oreda)
Genom att välja en färgskala som går ton i ton med de redan befintliga möblerna och väggbonaderna skapar du en harmonisk stämning i rummet, som lämpar sig för långa middagar på tu man hand. 

80952-302

Kungligt pynt. (Benadottska residensen)
Trenden med fjädrar och dylikt i kristallkronor startade förra våren, men ser ut att hålla i sig även i år. Så släng inte era kristallkroneägg än!

80952-301

Påskstjärna. (Ålens)
För den lata. Gör enkelt och snabbt om din julstjära till en påskstjärna genom att fästa fem knippen bjärta fjädrar på valfritt sätt vid den.

80952-300

Piffa upp dina påskliljor. (Blomsterhandlarnas riksförbund)
Med denna enkla metod blir dina gamla slitna påskliljor som nya! Sätt bara lite klassiskt påskpynt i blommorna och voila, vardagslyx!



GLAD PÅSK!!!

// Sofia och Gunnel