Pastavatten, tevatten, badvatten



image735

//Sofia

Slut

Pang. Krasch. Bom. Vanlig skoldag.

Vardag, verklighet. Jag orkar inte. Jag orkar inte gå upp tidigt varje dag. Jag orkar inte vara glad och trevlig mot folk jag nästan känner. Jag orkar inte vara aktiv på lektionerna. Jag orkar inte göra meningslösa svenskauppsatser. Jag orkar inte tänka på och planera framtiden. Jag orkar inte leva upp till allas, särskilt mina egna, krav. Jag orkar inte.

Jag vill inte ha vardag och duggregn och missade bussar och sura lärare och skräniga högstadieelever. Jag vill vara uppe i en fjällstuga omgiven av metervis av snö och tända ljus och spela TP. Och jag vill ha skavsår och träningsvärk eftersom jag just besegrat alla svarta backar. Och jag vill spendera hela dager i soffan som är något för smal för att ligga två i, ihopträngd och lycklig, där bredvid den jag älskar.


Jag hatar att kraschlanda. Som när man drömt en härlig dröm om att vara framgångsrik författare eller att vara tillsammans med sitt span. Och så vaknar man mitt i kyssen och inser att man ligger ensam i sängen och har en dubbeltimme matte halv nio att se fram emot... Men hur tungt det än känns så släpar man sig ju alltid ur sängen. Och på väg till skolan börjar livet ändå kännas helt okej. "Kanske kan vi gå och fika på lunchen. Eller sätta oss på byggan? Det är rätt fint väder idag, trots allt..."


Så den kommer väl, antar jag, vardagslivslusten.
Men idag har den stuckit långt bort, och gömt sig väl.

Vi ses imorgon. Om jag inte bestämmer mig för att stanna i sängen... //Sofia




Kort rapport

14:e - Underbar födelsedag

15:e - Mysig kompismiddag

16:e - Slödag

Idag - Släktkalas (om tio min)

Sedan - Vecka i fjällen med Davids familj


"Du blir ju firad som värsta prinsessan, i dagarna tre."

Så sant! Ses om en vecka. Ha ett mysigt, latmaskigt och kul lov!
 Puss! //Sofia

Kärleksdag och... artonårsdag!

Jag känner mig lite förväntansfull.

Imorgon. Är det alla hjärtans dag. Men det är inte därför jag ser fram emot morgondagen. För imorgon händer något annat, något lite coolt.
 
Imorgon! Fyller jag 18!

Jag har ju redan gått igenom argumenten för varför artonårsdagen inte är särsklit speciell, men lite stort är det ändå... Plus att det är väldigt kul att fylla år - bli uppvaktad på morgonen, få paket, höra hur stor man blivit och få glada grattiskramar hela dagen. Dessutom har vi en temadag imorgon i skolan - kärleksdag - och det känns ju väldigt trevligt att slippa lektioner på sin födelsedag.



Jo, jag vet att alla andra i detta land hatar Alla hjärtans dag. "Kommersiellt, statusfixerat, stressigt, bara för förälskade par, deprimerande, överdrivet - och standardargumentet; Man kan väl fira kärleken alla dagar på året, behövs en särskild dag?"

Det första håller jag helt klart med om, det är kommersiellt. Men vem har sagt att man måste köpa Mirandanallar och sliskiga färdigtryckta kort med hjärtan på? Om man nu vill passa på att säga till någon hur mycket man tycker om den finns det en massa sätt att göra det på, typ tillverka ett eget kort.

Statusfixerat. I femman var Alla hjärtans dag en tävling om vem som fick flest kort, rosor och chokladaskar. Uhh, jag minns den tiden med skräck, även om jag tillhörde dem som fick flest kort. Men min ständigt ouppnåeliga bästis fick såklart allra flest - och dagen var ett misslyckande. Men tänk då om jag hade varit en av dem som inte fick en endaste liten kärlekshälsning, hur hemskt hade det inte varit då? Året efter förbjöds presenter på Alla hjärtans dag. Nej, firande i skolan kan jag hålla med om är överdrivet och bara leder till populäritetstävlingar.

Bara för förälskade par. Men herregud, det är ju som att säga att man bara får älska sin pojk- eller flickvän. Jag älskar många människor, varav de flesta är vänner och familjemedlemmar. Och det är dessa jag i huvudsak brukar uppmärksamma, och göra kort till,  på Alla hjärtans dag. I år är första gången någonsin jag kommer att fira med en kille. Men visst, allt blir vad man gör det till. Väljer du att se det som att endast par får köpa blommor till varandra och laga fina middagar, så blir det ju så. Men jag skulle gärna köpa blommor till mamma och äta middag med mina vänner den fjortonde.

Och att man kan fira kärleken alla dagar på året, det är jag helt på det klara med. Självklart kan man - och ska man - göra det. Men lika självklart är det ju att kärleken ska få en egen dag. Det är ju som Fars dag, eller Internationella kvinnodagen - pappor och jämställdhet är alltid viktigt, men det bör ändå uppmärksammas lite extra då och då. Och så länge man gör det på sitt eget sätt tycker jag bara att det är bra. När har lite mera kärlek på jorden skadat någon?



Men å andra sidan är det kanske en annan sak för mig - jag får ju alltid flest paket. Och å tredje sidan kanske jag inte skulle försvara Alla hjärtans dag om det inte råkade vara så att jag var född på den dagen. Man måste ju tycka om sin födelsedag, liksom. Jag tycker det är en bra dag. Sådetså.

Kärlek är bra. Kärlek är fint. Fira det på ditt sätt, och vill du gå mot strömmen kan du ju göra det imorgon. (Alla hatar ju Alla hjärtans dag och tänker bojkotta den.) För mig är det egalt, men ärligt talat, hur ofta ger du dina vänner spontana kärleksförklarning? Hur ofta lagar du en fin middag till din älskling? Du kan ju alltid passa på imorgon.
(Fast jag skulle inte vilja vara i Eriks flickväns kläder imorgon: "Vad ska jag göra för middag? Mat är inte min grej. Jag funderar på att flambera något..." Hjälp.)


Nu ska jag bada, eller så fort David kommer. Miljövänligheten, you know.

Och titta, nu plingade David på, och mamma öppnade enligt instruktioner... Hm, mamma viskade just "Vad gullig du är"... Det bådar gott måste jag säga. Nu ser jag fram ännu mer mot morgondagen!

Ses imorgon, då jag kommer att vara lite mognare, lite större, lite erfarnare och lite vuxnare.

Snart! //Sofia

Intresseklubben antecknar...

... alla USA:s hittillsvarande presidenter har varit blåögda

... endast 60% av dina tår har två stycken gångjärnsleder

...jag bloggade mycket bättre innan en viss, dum, pojke kom och stal all min tid



Jag sörjer min tid som varje-dags-bloggare, som hade ett nytt, bra uppslag varje dag. Men efter sportlovet får det vara slut på denna era av hafsigt två-gånger-i-veckan-bloggande. Inte för att jag kommer att uppnå min forna glans v.9, men jag har iallafall bestämt mig för att bli en hängiven varannan-dags-bloggare då.

Jag menar; hellre ett riktigt bra inlägg varannan dag, än ett halvtaskigt varje dag. (För att inte tala om den senaste tidens "ett halvtaskigt varannan dag". Hua.)

En framtid att se fram emot. Liksom sportlovet och den stundande artonårsdagen på torsdag!

Framåt för framtiden! //Sofia

Röriga och viktiga val

Alltså detta med meritpoäng. Och taktiska studieval, kryphål, studentbetyg, samlat betyg, högskoleprovet, yrkesval, utlandsstidier, studielån och intagspoäng....

Det snurrar väldigt mycket i min hjärna just nu.

Idag var vi hos studierektorn och studievägledaren.  Min årgång hamnar precis i skiftet mellan två betyssystem, och detta krånglar till saker rätt rejält. Om vi söker till högskolan direkt hösten det året vi tagit studenten gäller det gamla systemet, men väntar vi ett halvår eller mer, gäller det nya. I det nya systemet ingår meritpoäng, "extrapoäng" man får för vissa kurser, utöver den vanliga poängen man får för betyget i kursen. Stön.

Jag tror iallafall att jag har lite koll nu. Som det ser ut kommer jag tillochmed lyckas skrapa ihop maximala 2,5 meritpoäng till studenten. Yatta, jag kan ta ett sabbatsår!
 

Fast sedan har vi ju problemet med vad man ska bli...

Det har ju länge varit evolutionsbiologi som gällt för min del. Men jag vet inte. Läkare verkar ju rätt spännande det med. Och att skriva är också kul... Men journalist, ne. Skriva en krönika då och då i den lokala tidningen däremot, det vore kul.

Problemet med läkarutbildningen är dock att man måste ha 20,0 (eller 22,5) i snittbetyg, det vill säga MVG i alla ämnen. Men om jag börjar göra matteläxorna kanske jag faktiskt kan få högsta betyg i matte. Och då borde det lösa sig tycker jag. Detta är dock troligen bara är hybris, antagligen är jag totalt obegåvad på typ religion och så skiter sig allt iallafall.

Fast vill man verkligen något brukar man få det, på ett eller annat sätt. (OBS. Kan ej appliceras på obesvarad kärlek.)

Jaja, det löser sig en vacker dag. Just nu orkar jag inte tänka på något annat än att det faktiskt är...

Helg! //Sofia


PS. Hoppas ni ursäktar detta röriga inlägg och den dåliga språkvården. Låt oss säga att det är en rättvis spegling av undertecknades röriga skalle. DS.

Tja, alla kan ju inte vara intelligenta eller verbala...

"Med ett bra järnrör kan man slå världen med häpnad."

- Socker-Konny
(Tydligen en seriefigur från åttiotalet, enligt vår fysiklärare.)

image732

Jag gillar brutaliteten i det hela. Även om man kan undra hur det går ihop med skolans policy att prata om sådant på lektionstid...  //Sofia

Den siste scouten

Den siste scouten
Am. action
TV6 22.00


Är det bara jag som får väldigt roliga bilder i huvudet av den filmtiteln..?

År 2036: Världen är cynisk och sköts av robotar. I en öde förort håller den siste scouten till. Ensam men stark i sin blå skjorta och gulblå halsduk, knytandes bortglömda knopar och täljandes på korvpinnar. Så dyker en yngling som hamnat på fel sida om lagen upp, på den siste scoutens bakgård...

image731

Haha. Men det är såklart en klumpig direktöversättning. Titeln syftar på en talangscout. Fråga mig dock inte varför han är den siste talangscouten. Filmen kan dock vara sevärd. Bruce Willis innehar huvudrollen. (Nej han är inte världens bästa skådis, men han är väldigt het...)

Annars kan man alltid titta på Nip/Tuck ikväll på tvåan, som handlar om två rätt sköna, väldigt sexfixerade och lagom korrumperade plastikkirurger.

God kväll! //Sofia

Det miljövänliga i att bada två

För det första använder man bara ett badkar, vilket leder till en vattenbesparing på 50%, jämfört med om man hade tappat upp vatten i två badkar.

För det andra, så fyller man det enda badkar man använder med mindre vatten jämfört med om man badat själv, till följd av Arkimedes princip. "En i en vätska nedsänkt kropp påverkas av en lyftkraft, som är lika stor som tyngden av den undanträngda vätskemängden." Då två mänskliga kroppar har en större tyngd än endast en, behövs mindre vatten.

Sedan är det ju rätt mysigt också.

//Sofia