Projektarbete = frihet. Skulle inte tro det va.

Vad är grejen med att man måste göra något inom sitt program?! "Politikerna tänkte väl så att att har man valt natur så är man intresserad av naturvetenskap och vill därför göra ett arbete inom det." Jaha, men alla de som valde natur för att de inte har en aning om vad de tycker om och bara vill hålla alla dörrar öppna då? Eller de som kom på att det där med gymnasiefysik och högstadiefysik inte riktigt var samma sak? Eller de som tänker bli lärare, politiker, präster, juruster eller rent av samhällsvetare senare? De kanske inte alls vill fördjupa sig inom något naturvetenskapligt ämne.

Och förresten kanske inte vi som gillar natur vill det heller. Vi läser ett enda samhällsvetenskapligt ämne per år,  och en estetisk 50-poängskurs under hela gymnasietiden. Resten är naturvetenskap. Dessutom har vi fördjupningskurser inom biologi och kemi redan inlaga, värda 200 poäng. Då är det väl inte så konstigt om man vill göra något annorlunda nu när man äntligen får välja själv.

image747
Kan vi inte få slippa petriskålar, induktion och cellklumpar för en gångs skull?


Som vanligt kommer vår årskull i kläm. De innan oss fick välja vad de ville. De efter oss är åtminstone förberedda. Men vi, vi får förstås reda på det nu, när många redan har börjat.

Jag skulle vilja jobba med jämställdhet, något som självklart faller under rubriken Samhällskunskap. Det är ju det också, går man sam kan man ju göra vad som helst, men hur mycket finns det att välja på inom natur med de medel vi har att tillgå? Typ inventera vattenkvaliteten i Fyrisån. Kul.

image746

Målet med projektarbetet är att det ska förbereda oss för arbetslivet och att man ska arbeta självständigt. Och de målen går utmärkt att uppnå utan att specialisera sig ännu mer på naturämnena. Lite valfrihet har väl aldrig skadat någon.

Please, please make our skolledning ha överseende med vår "övergångsgeneration" så att vi får välja fritt! //Sofia

Rumphår

Jag satt och tänkte på bussen.

Det är ju helt naturligt att vi människor har ögonfransar och ögonbryn (översättning för män: de där hårstråna runt ögonen). Jag menar, det funkar ur ett evolutionärt perspektiv. Det är dåligt att få skräp i ögonen och bli blind, det är bra att inte få skräp i ögonen. Samma resonemang funker väl om huvudhår och kanske övrigt kroppshår. Det är bra att skydda huvudet mot sol och kyla, liksom ben och armar. Och könsorgan är ju rätt ömtåliga de med.



Men nu kommer vi till det stora mysteriet (om man nu räknar bort att vi förlorade vår päls, vilket jag ämnar göra):
Varför har vi hår under armarna? Och varför har ena halvan av befolkningen hår på rumpan?

Under armarna. Det är faktiskt väldigt varmt där. Det är tillochmed ett ställe där man ska värma någons förfrysna fötter på. Och jag vet inte hur det är med er, men jag brukar sällan bli solbränd under armarna. Och rumphåret... Jag vill inte ens gå in på det. Jag tycker i allmänhet att hår är sexigt på män. De ska vara lite håriga... För att vara ytterst ofeministik, men lika ärlig, för en liten stund; Killar som har mindre hår än en själv på kroppen känns bara skumt. Men rumphår, det är fasiken inte sexigt. Det är säkert naturligt, och fyller säkert någon slags funktion, men just den sortens hår skulle nog mänskligheten klara sig utan.



Tillslut önskar jag en god, solig, kväll! Och måste förövrigt säga att jag känner mig oerhört duktig som lyckades springa hela elljusspåret i dag. Ja, jag vet att alla andra springer en mil i veckan, men för mig är 2 km en prestation...

Då är det bara att se fram emot en helg, eller en resterande termin rättare sagt, full av plugg. Vi har seriöst, och detta är ingen överdrift, två prov varje vecka fram till sommaren. Plus ett antal uppsatser och ett "miniprojektarbete" som våra lärare så käckt uttryckte det.

//Sofia

Det är kul att blogga.

Och viktigt.

Men tyvärr förhåller det sig så att jag förutom att vara en bloggande människa även råkar vara en social, sjungande, studerande, sömnberoende och solälskande människa, som ibland sätter vänner, pojkvän, kör, prov, sömn och promenader framför bloggen.

Jag lovar att återkomma. Imorgon eller om en vecka - när jag har något jag vill, måste eller behöver skriva om. Och jag lovar att jag kommer få en ny period då jag skriver tankeväckande inlägg varje dag - men (som Aragorn säger i Konungens Återkomst när de står in för sin sista strid) it is not this day!

För tillfället innehåller mitt liv nämligen alldeles för många fina vänner, soliga eftermiddagar och jobbiga uppsatser för att ett heltidsbloggnade ska bli av. Vilket ju egentligen känns rätt bra.

Jag tror att man har ett större behov av ett utrymme som detta för att uttrycka sig i perioder av sitt liv då man mår dåligt, eller bara har en massa överskottsenergi. Och eftersom inget av detta är fallet just nu så är jag något frånvarande. But times will change - be sure.

Godnattpussar och dylikt! //Sofia

Vad är dealen?

  • Thailändsk brud Hitta din alldeles egna Thailändska brud, vi har tusentals singlar. www.ThaiLoveLinks.com
  • Vad vill Gud med dig? På våra bibellinjer tar vi oss tid att söka svaret

  • Är detta vad som anses passa min läsarkrets bäst? Jag menar, på modebloggar annonserar klädföretag och på poliktikbloggar annonserar politiska partier.  Känner ni att jag skriver mycket om "Thailänska brudar" och bibeln?

    Förresten är det ju helt sjukt att blogg.se tillåter traffiking-företag att annonsera på sina sidor. Dåligt.

    Men det är ju helt klart en intressant blandning. Import-fruar och bibellinjen... //Sofia


    Plaskepölar

    image3

    Ja, okej.
    Vårregn var kul för femton år sedan, när man fick hoppa i vattenpölarna som bildades iförd rosa gummistövlar och galonbyxor. Men jag äger inga galonbyxor längre.

    Så snälla, sol?

    //Sofia

    Mycket konstiga drömmar

    Jag har varit sjukt trött och stressad denna vecka. Och jag misstänker att mitt undermedvetna har snappat upp det.


    De senaste tre dagarna har jag nämligen drömt ovanligt spårade (och hemska) drömmar. Visserligen brukar mina drömmar utspela sig på Venus eller typ innehålla huvudbyten. Vi brukade ha väldigt kul åt det på Balder, eftersom Elins drömmar stod i rätt stor kontrast till mina. De handlade nästan alltid om att hon drack Cola Light eller köpte en tröja som kliade.

    Och nu, veckans skörd av konstigheter;
    Tolka dessa drömmar om du kan.

    Tisdag: Jag drömde att jag födde två dödfödda barn. Det var en rätt påträngande dröm, jag vet att jag kände hur jag pressade ut ett litet huvud mellan mina ben. Barnen var jättesmå och såg precis ut som dockor, och det var inte så hemskt som man kan tro, eftersom "det bara var en övning", som barnmorskan sa.

    Onsdag: Jag drömde att jag fick ALS. Mina armar blev bara svagare och svagare. Dessutom hamnade jag snart på ett sjunkande Titanic, och var tvungen att paddla iväg på en höbal.

    Torsdag: Jag drömde att jag och David var syskon. Det var skitäckligt. Dessutom hade jag (och David) en storasyster som såg precis ut som mig (jag har ingen storasyster på riktigt), fast längre. Och David hade sex med henne. Analsex.


    Måhända är det dags att varva ner.

    Dröm sött! //Sofia



    Det är vår!


    Och att solens strålar värmde mitt ansikte, medan jag låg på bryggan och spanade ut över Fyrisån, tillsammans med med pojkvän idag på lunchen uppväger nästan det faktum att jag har en hemsk pluggvecka framför mig.



    Nästan. //Sofia