Visste du att...

...Uppsala har fler cyklar än invånare?



Ibland måste man ju bara älska denna stad...


(Lite spårat: Jag sökte på "cykel fyrisån" eftersom jag tyckte det var passande i detta sammanhang, och vad kommer upp som fjärde bild? En igel, som jag lade upp på min blogg, i inlägget om första dagen i tvåan och hur vi vadade runt i fyrisån. Och klickar man på bilden kommer man hit till min blogg. Hjalp.)
 
 //Sofia

Intervju för Svenskt näringsliv och Sveriges alla niondeklassare

Vi är ett gäng i kafeterian som precis håller på att gå när vår studierektor rusar in. David och jag sitter kvar sist och hon frågar därför oss, något förvirrat: "Ni går NV, va?"
"Ja", svarar vi, rätt förvånade. Plötsligt spänner hon ögonen i mig och säger: "Jamen, det var ju DIG jag ville ha tag på! Kan du komma med ett ögonblick? (tittar på David) Jah, du kan också följa med..."

På studierektorns kontor får jag veta att Svenskt Näringsliv ska göra en hemsida för att underlätta niornas gymnasieval. De vill ha en intervju med en elev på Katedralskolan eftersom vi är topp tio i Sverige för slutförande  av NV-programet, det vill säga antal elever som tar studenten. Jaha, tänker jag, det kan jag väl ställa upp på.



Fast fråga mig inte varför vår studierektor valde ut mig att bli denna elev... Det enda kontakt jag har haft med henne var ett möte om biotek-inriktningen och när Elsa och jag var där och klagade på ett olovligt historiaprov. Jo, jag hoppade av en kurs också - men det kan väl knappast vara en bra merit ur en studierektors synvinkel? (Även om det var hon som uppmuntrade oss att hoppa eftersom vi ändå hade tillräckligt med poäng...)

 

Jomenvisst, tre små frågor att besvara med ett par meningar till en ovässentlig hemsida - no big deal tänker jag. Sedan läser jag på pappret som jag fått, ett mail från Svenskt-Näringslivs-tanten till min studierektor.
 
"Vi kommer att skicka ut en broschyr i början av 2008 till alla niondeklassare i Sverige där vi kommer att ha med fem intervjuer med fem representanter från gymnasieenheter i Sverige som väl representerar olika parameterar. I och med detta kontaktar vi nu  tio gymnasieskolor som är väldigt duktiga inom olika områden (...) Vi skulle gärna vilja ha en intervju med en av era gymnasieelever för att illustrera parametern "program där eleven fullföljer sin utbildning". Jag bifogar 3 frågor nedan. (...) Vi skule även vilja ha ett foto i den färdiga intervjuerna, så vi kan skicka en fotograf i veckan som kan ta ett snabbt porträttfoto."

Så... Vänta nu. Alla Sveriges niondeklassare ska alltså läsa detta? Och jag är en av fem gymnasieelever de intervjuar? Och de ska vara bild på mig i broschyren?

Aaaa. Prestationsångest, någon?



Nu är iallafall frågorna besvarade och ivägskickade... Vad sägs om: (utdrag)

Att alla elever på min linje är intresserade av samma sak och dessutom från början inställda på att studera, gör att det blir ett bra klimat för att ta till sig kunskap och samtidigt ha roligt. 

Och...

Det är viktigt att känna att man som elev valt en linje som ger en ordenlig utbildning och är en lagom stor utmaning. Detta tror jag att Katedralskolans NV-linje har lyckats med.


Och...

Dessutom är det viktigt att inse att utmaningar är bra, men att alldeles för höga krav bara skapar oro och stress. Din utbildning och framtid är visserligen av mycket stor vikt, men glöm inte att ha roligt och ta vara på livet under gymnasietiden också.

Jag säger bara: Halleluja!
Haha, jag vet att det var smörigt, men vad gör man inte för 92:orna?



Puss å hej å gokväll //Sofia


Saker jag saknar med att vara singel

¤ Att vakna utan tovigt och tilltrasslat hår var och varannan dag

Ja... det var väl ungefär det.

 //Sofia

En dag att uppmärksamma.

 Den globala orgasmdagen.  (<-- OBS, länk)

image647

25 dagar, and counting...

//Sofia

David - den ofrivillige dejtingförmedlaren

Är du singel och söker någon att spana in? Välkommen till Davids kompiskrets!

Det började för ett ca tre månader sedan, då min vän T tillsammans med mig gick förbi David och hans goda vän R. Hon utropade då: "Men är R kompis med David?! Han är ju mycket coolare än David! Och rätt het..."
Jag svarade lungt att "Jaaa, de är typ bästisar. Haha, du kan ta R så kan jag ta David! Fett najs."

Ett par månader senare var jag på fest med ovan nämnda R, David och en hel mängd andra, bland annat Davids andra bästis BS. Jag, BS och R pratade hela natten med varandra, främst jag och R, då BS gick och la sig vid fem.
Detta berättade jag såklart för T, och eftersom jag nu fått ett så bra intryck av R, sa jag också åt henne att satsa på honom. Hon svarade "visst, nån gång".

Någon vecka senare kom R upp på tal igen. T: "Jag trodde att han var värsta snygg, men så såg jag honom i mjukisbyxor. Och det var så osexigt!"

Jag, som nu hade fått min David, talade förstås om att en av mina vänner tyckte att hans vän R såg bra ut, men inte i mjukisbyxor. R hade aldrig mera mjukisbyxor på sig i skolan.

Nästa gång jag träffade T frågade jag på skämt vad R mer skulle ändra på och vad som var snyggt, och hon svarade. Detta fortsatte ett tag och snart listade David ut vem det var som var "min kompis". R hade dock ingen aning, men var oerhört nyfiken på vem som spanade på honom.

I helgen fick jag ett sms från T där det stod; "Hallå, Davids kompis BS, ser han ut som en hippie och går på Boland?" Detta var en så klockren beskrivning av BS att jag genast svarade "ja". T svarade att hon hade varit på samma fest som BS i fredags och att hon känt igen honom som "bolands-skabbet jag spanade på i ettan".

Utan att veta om det hade alltså en av mina bästa vänner spanat in min pojkväns två bästa vänner!

Jag sms:ade förstås David och talade om detta sammanträffande.  Det var bara det att David var med R den kvällen och R snodde Davids mobil för att se vem den mystiske stylisten var. R fick reda på att det var T. Som tur var tyckte R att T var värd att spana på också...


Idag satt jag och chattade med T då David loggade in. Han tyckte att jag skulle bjuda in T till vår konversation och snart kom jag på den eminenta iden att bjuda in även R. Jag har nog aldrig varit med om en så rolig msn-konversation!

Och imorgon kommer väl det hela att upprepas med BS...

Pussgodnatt //Sofia

Kondomer och knäckebröd

Jag läste just brevet vi fått från Forskning&Framsteg (tidningen) där det stod om vad kommande nummer skulle innehålla.

¤ Norrsken och andra fenomen som lyser i atmosfären
¤ Vad gör humle egentligen i öl?
¤ När Sahara var ett sjölandskap
¤ Varför äter man mjukt bröd i norr och söder, och knäckebröd i Mellansverige?
¤ Hiv, aids och dagens ungdom
¤ Låtsaslekar - det som skiljer människan från djuren

 


Alltså ursäkta, men var någonstans är norrlänningarnas smörgåsvanor intressanta..? Hahaha.



Hela denna dag har förövrigt varit mycket flummig. Jag har lyckats komma försent till alla lektioner, argumenterat för det omoraliska i att äta bäbisar med hjälp av en kondom, fått se coola korttrick, stått med en inplastad smörgårs tryckt mot magen och diskuterat hur den ska få plats där i då min klassföreståndare gått förbi, druckit glögg och hört på gregoriansk musik.


Den där kondom-historien var förresten rätt kul. På svenskan blev vi indelade i grupper för med hjälp av Jonathan Swifts samhällskritiska skrift "Ett anspråkslöst förslag" (ät barn) från 1800-talet, argumentera för och emot detta förslag. (Detta var självklart inte en seriös skrift när den utkom, men visst skulle det minska befolkningökningen om man åt upp en del barn..?)



Jag blev trevligt nog i en mot-grupp. Då vi satt och diskuterade våra argument kom vi (okej, jag) på den eminenta idén att säga "Vi har lösningen på alla era problem" och dra upp en kondom för att skapa lite effekt på slutet. Jag råkade veta att David, som var med i vår motståndargrupp (det-är-bra-att-äta-barn-freaken), hade en kondom i sin plånbok. Så jag gick fram till hans grupp, bad honom följa med och frågade ogenerat om jag kunde få låna den där kondomen.

D (oroligt): "Vad ska du med den till?"
S (hemlighetsfullt): "Säger jag inte."
D (ännu oroligare): "Men, men... (går upp ett ljus för honom) Ska du ha den till svenskan?"
S (leende): "Kanske det..."
D (misstänkssamt): "Svenskan?"

Nej, nej! Jag har spanat in en snygging i korridoren och nu tänkte jag dra in honom på toan... Och därför lånar jag en kondom av min pojkvän. Sannorlikt. Hahaha, igen.

Du är då alltbra söt ibland min kära.

Pussåhej! //Sofia


PS. Mitt förra inlägg var mycket underligt, något skrytigt och inte så lite förvirrat. Till mitt försvar får jag väl säga att jag var väldigt trött. Och att jag, som det så käckt heter, talade ur hjärtat - och mitt hjärta är inte särsklit välformulerat av sig. Det har heller inga tankar på konsekvenser. Så ni får ursäkta. DS.

Kärleksrus var ordet

Om ni inte har kännt igen mitt bloggande på sistone, så kan det bero på att allt är ett enda virrvarr i min hjärna för tillfället. Det känns som jag tappar greppet ibland. Och glömmer vem jag är.

"Haha, jag känner inte igen dig!"
"Gör du inte..?"
"Jooo, såklart gör. Du är alltid min Sofia. Dessutom är du väldigt underhållande att vara vän med för tillfället. Du är galen!"



Jag är helt snurrig. Jag kan inte koncentrera min på något.

"Åh, jag känner mig så dålig!"
"Vaddå, har du tappat många betyg?"
"Njae, jag fått högsta i den enda kurs vi avslutat hittills iår, men asså... Jag borde ha lämnat in engelskauppsatsen för två veckor sedan! Fast han är inte så hård på deadlines..."
"Sofia, du är inte dålig just nu. Du är mänsklig."


Kan hända. Tur att jag har vänner som är klokare än jag är. Tur, förresten? Snarare livsnödvändigt, underbart, fantastiskt och otroligt att jag har er.


"Vad det bara det som tyngde dig? Du är så söt som känner allt så starkt! Det är okej att gråta lite, men du vet väl att det är en BRA sak att älska så? Och det är ju besvarat!"
"Ja, jag vet. Åh, jag vet. Men det skrämmer mig."


Jag är inte van vid att inte ha full kontroll. Jag är inte van vid att längta dygnet runt. Jag är inte van vid att bli rädd för mina egna känslor. Jag är inte van vid att gråta av lycka. Jag är inte van vid att sängen känns tom när jag är ensam i den. Jag är inte van vid att inte kunna plugga för att kroppen är så full av kärleksrus. Jag är inte van vid att vara lyckligt kär.

Det är sjukt läskigt. Men sjukt underbart.

Och jag trodde inte i mina vildaste drömmar att det skulle kännas såhär.

//Sofia

Förnuft och känsla

Det finns saker som är viktiga, som engelskauppsatser. Och det finns saker som är väldigt viktiga, som de man älskar.

Och ibland får man helt enkelt prioritera.

//Sofia

Orka

Klockan är kvart över nio. Det betyder att jag har varit vaken i nästan tolv timmar. Och det har inte varit särskilt händelserika timmar. Låg i sängen till två, duschade och var på middag hos Elins familj och Tyler. Och jag är dödstrött. Ögonen vill knappt hålla sig öppna och jag har gäspat konstant i en timme nu.

Det är nog ganska illa, men jag är för trött för att bry mig.

Mmm. Sova. //Sofia

En bror till låns

På luciadagen får jag en bror.

Fast varken min mamma eller pappa väntar barn. Hur går det ihop?

Jo, mamma och jag ska ta hand om den utbytesstudent som Elins familj har haft ansvar för fram till nu. Eftersom Elin är på utbytesår måste hennes familj ha en utbytesstudent, och enligt Rotarys policy ska denna utbytesstudent bo i tre olika familjer under året.

När Elin frågade om ville ha en utbytesstudent tänkte jag på en gång "Ja, snälla, fett kul att det händer något annorlunda!"  Mamma var såklart sådär förnuftig som bara vuxna kan vara och "ville veta mer om villkoren och personen" innan hon bestämde sig, men även hon var positivt inställd. I början visste vi inte ens vilket kön eller från vilken nation personen var, men en dag i våras ringde Elin och lät väldigt upphetsad. Hon sa inte ens "hej" och jag förstod inte alls vad hon pratade om till en början.


E: "Du måste ta honom, Sofia!"

S: "Jaa..?"

E: "Han är 18 år och snygg och amerikan, DU MÅSTE TA HONOM!"

S: "Ta vem då?! Vad pratar du om?"

E: "Oj, haha, utbytesstudenten såklart! Han är jättesöt och har typ toppbetyg i allt och är värsta... bra!"

S: "Ahhh, shit vad kul! Berätta mer!"


Och på den vägen är det. Den smarta, snygga amerikanen heter Tyler och pratar numera flytande svenska. (Jag sa ju att han var smart.) Han flyttar alltså in här om mindre än en månad och blir således... vad säger man? Jag är ju hans värdsyster och mamma hans värdmamma, men vad är han? Min utbytesbror? "Utbytbar bror" - låter inte så jäkla bra, asså. Hursomhelst ska jag för första gången få ett jämnårigt syskon och min Uppsala-familj kommer att bli betydligt större.

Sedan mina föräldrar skilde sig när jag var sex år har jag alltid bott med mamma här i Uppsala, och varit hos pappa med familj i Stockholm varannan helg. Nu för tiden blir det mer sällan, av naturliga skäl - min tid ska numera inte bara delas mellan mamma och pappa - jag har ju ett eget liv med andra personer i, som är minst lika viktiga för mig och som tar upp min tid. 

  

Jag växte iallafall upp som ett ensambarn och som liten fantiserade jag alltid om att ha syskon. Antingen var vi tio systrar som var lika gamla (jag inser numera orimligheten i detta) eller så hade jag en storebror och en lillebror. Men min favoritfantasi var nog ändå den när jag hade en tvillingsyster som hette Ester och hade långt mörkt hår. (Kan tyckas något enkelspårigt med tanke på att min bästis på den tiden hette Ester och hade långt mörkt hår, men jag var faktiskt bara fem år.) Nu har jag en lillasyster i Stockholm, som just fyllt fem år. Hon blev dock till när jag för länge sedan hade slutat hoppas på ett syskon och trivdes rätt bra med att få all uppmärkssamhet och alla julklappspengar. Inte för att jag älskar henne mindre för det, såklart, hon är ju min syster. Men det blir ju inte på samma sätt med den åldersskillanden. Det blir inga bråk om leksaksbilar och mammas läppstift, direkt.

 Ester nowadays (eller för ett par år sen, då.) 

Det senaste året har jag dock börjat inse fördelarna med syskon igen. Alla mina kompisar har syskon. Och deras föräldrar har fler att hålla koll på = de kan inte ha stenkoll på ett av syskonen. Ah, vilken frihet! Och snart är det verklighet för mig...

Självklart är varken det, eller att han är söt och smart, det enda själet till att jag vill ha Tyler här, men visst är det en fördel. Och min mamma, som inte riktigt fungerar som man ska (eller bara alltid velat haft många barn), tycker att "det ska bli så himla kul att ha många tonåringr i huset! Tänk när David är här också, vad mycket mat jag kommer behöva laga!" Jippie, liksom? Jaja, alla roar sig på sitt sätt. (Men laga mat?! Något gick snett någonstans, alltså.)


Snart kommer pappa hit och vi ska med gemensamma krafter flytta datorn från dess nuvarande position i arbetsrummet, eftersom det snart ska bli Tylers rum. Pain att ha den i vardagsrummet och pain att dela den med någon annan som bara "måste göra det här skolarbetet nu" (som sagt, att vara ensambarn har sina fördelar), men det är smällar man får ta. Jag ser verkligen fram emot att få en bror till låns i fyra månader! Det är inte alla som är så lyckligt lottade, inte...

Puss! //Sofia
 


I huvudet på Sofia

"Jag skulle ju kunna åka hem och räkna lite matte. Åh, och jag borde verkligen hem och skriva på engelskan som skulle varit inne i tisdags. Ofta solen gick ned 15.24 igår! Okej, koncentrera dig - framtidsplaner! Så. Engelskan, prio ett. Hm, blogga kunde ju vara en idé också. Nej...planera. Matten, prio två. Det blir bra.

 Puh, det känns mycket bättre att strukturera upp saker och ting. Nu har jag skolarbetet under kontroll. Fast det var ju väldigt skönt här i sängen... Vad sägs om att stanna här hela dagen? Sofia - NEJ, betyyyg.

Men ÄH. Skit i skolan. Heja sängen."

Man lever bara en gång.

Att göra själ för sitt namn

I Egypten spenderade vi en dag med att snorkla i Röda havet. Det var helt underbart - 27-gradigt ljusblått vatten, färggranna fiskar och solning på däck. Men en sak var ju mindre kul. Mina simfötter. De där gulgröna.
Fucking hälften så små som de andra, men de var de enda som satt fast på mina fötter.

image639

Och en sak är ju iallafall säker, jag gör själ för mitt bloggnamn; Liten-fotar.blogg.se ...

image640

Hmpf. (Och nej, jag har inte str 31 i vanliga fall.)

//Sofia



En bild säger mer än tusen ord

Välkommen till  !

image619

image625

image620

image624

image626

image628

image636

image634

image623

image627

image621

Det var skönt att få sol och värme, det var intressant att se den kulturskatt som Egypten har och det var underbart att snorkla bland färggranna fiskar och koraller!

 Nilen, 500 meter grönt landskap, Sahara. Överallt. 80 miljoner människor lever här, på en yta mindre än Sveriges. 90% av ytan är sten- och sandöken. Där vi var hade det regnat tre minuter förra året. Det är... tomt. Inget kan leva där.

 Visst var det intressant att se en massa 4000 år gamla tempel och lära sig om antik läkekonst och gudatro...

 ...men skönast var förstås att bada i poolen, snorkla i Röda havet och ligga på båtens soldäck medan Nilens stränder gled förbi och solen och vinden smekte ens hud.


Och jobbigast var de Egyptiska männen. Seriöst, jag vill inte ha rosor, vara med på bild, höra att de älskar mig när de träffat mig en gång, bli såld för 10 000 kameler, bli utstirrad och omkramad. STÄNDIGT. Det gick inte att sticka ut näsan utan att bli omsvärmad. Visst kan uppmärkssamhet vara trevligt, men i måttliga mängder. Nej, tacka vet jag våra svenska killar! Aldrig mer ska jag klaga på att de är stela och oromantiska. De är ju faktiskt alldeles... lagom. (Sa den lilla svenskan.)

Och särskilt en svensk kille. Det var galet vad jag saknade David. Jag tror att det var när jag som femåring var i Värmland hos släktingar och mamma inte ringt på tre dagar jag längtade så senast. Eller någon sen natt i sommras när jag pratade i telefon med Elin. Alltså. Det var sjukt. Men vilken (blunda, barn) jävla tur att du är min.

 Random kypare: "A rosie flower for you..."

Jag hade faktiskt inget emot att komma hem till regninga, kalla, välorganiserade Sverige, även om det var en jätteskön semester. Och det berodde inte bara på att David var här. Nej, jag gillar min vardag. Det är väl inte riktigt friskt, men regn och snö, mörka kvällar, fuktiga busskurer, icke prutbara priser, morgonte, att somna framför Idol med vännerna, regelbundet bloggande, långa biologilektioner, Ikea-sängar, blonda killar, kompisfikor på Storken och hejdåkramar är liksom min grej. Jag trivs här. Jag trivs med mitt, inte särskilt storslagna, men väldigt kärleksfulla och rätt mysiga, liv.

Här, i min vardag, finns allt jag behöver och lite till. Här har jag mina otroligt älskade vänner, som jag inte vet vart jag skulle ta vägen utan. Här har jag te och filmjölk och pasta. Här har jag badkar, CD-skivor och telefoner. Här har jag kemilabar, eftermiddagsflumm med en trevlig klass och hjärnrensande kvällsbloggande. Här har jag både rimfrost och solsken. Och här har jag en kille jag älskar, och som faktiskt älskar mig.



Visst suger fysikproven och väckarklockan kunde väl få ringa ett par timmar senare, men på det stora hela så måste jag säga att jag insåg något i Egypten, förutom att det är rätt äckligt att alla deras antika gudar är gifta och har barn med sina syskon, då.

Jag insåg att även om det är fantastiskt att se färger som är kvar efter fyratusen år i storslagna tempel, är det nästan mer fantastiskt att få ett glädjeskutt till hälsning från en kompis när man kommer hem, eller att äntligen få somna tryggt i sin pojkväns armar igen. 

//Sofia

Borta bra, men hemma bäst

Jag tror på det där gamla uttrycket. Det var underbart i Egypten - sol å bad å kultur, men regniga lilla Sverige är ju något särskilt. Och har framförallt alla människor jag vill vara med hos sig.

Ja-a. Bilder, resebeskrivningar (och vanliga underbara blogginlägg) kommer. Jag har sjukt mycket jag vill skriva om!
 
Fatta bloggabstinensen när man upplever en massa nya, annorlunda, spännande, hemska saker och inte får skriva av sig på en vecka. Jag vill skriva om egyptiska tempel, slöjor, raggningstekniker (eller teknik kanske är väl smickrande..), omskärelse, ökenlandskap, korallrevssnorkling och hemkommande.
 
Men inte nu. Nu vill jag vara med den jag saknade mest under resan. Usch. Nästa gång följer du med.

Vi ses! //Sofia

EGYPTEN HERE I COME!

image618

Om fyra timmar sitter jag på flyget på väg till Egypten! Ihh! Där ska min kära mor och jag tillbringa åtta dagar med att bli äckligt brun, bada i turkost vatten, kolla på tempel och kungagravar, åka båt på Nilen, använda löjligt mycket solkräm, träffa en massa män vid namn Mohammed (50% av Egyptens manliga befolkning bär detta namn) och bara njuuuuuuuuta av livet!

  Vi ska bo två dagar i Hurgada först och bara solsemestra.

  Sedan ska vi göra en mini-kryssning på Nilen resterande dagar och bland annat besöka Hatschepsuts (Egyptens enda kvinnliga farao) tempel och Konungarnas dal.

image616 Nilen

Således kommer bloggen inte att uppdateras särdeles flitigt nästkommande vecka, eftersom dess upphovsman kommer att ha fullt upp med att lapa sol och svalka fötterna i vatten som nästan är för blått, medan en behagligt fläkt smeker hennes hår då båten tuffar förbi gröna ständer och den vidsträkta öknen där bakom...

image617

Men ni får ha det så bra här i det härligt regnruskiga, två-plus-grader-på-morgonen-och-grå-himmel-hela-dagen-novembervädret Sverige erbjuder för tillfället! Nämnde jag förresten att det är ca 28 plusgrader där nere på dagarna..?

Puss på er alla sålänge,
ses om en vecka (när jag är jäääättebrun...)! //Sofia