DET ÄR INTE OKEJ!

Vissa saker är helt enkelt inte okej. En del fenomen går inte att ursäkta. Fenomen som är så vidriga att det är omöjligt att ens börja förstå hur människor kan utsätta sig själv - och framförallt sin omgivning - för det. 

Jag kan inte i min vildaste fantasi föreställa mig hur någon enda människa kan vilja ha dessa saker. Men även om det nu finns såna konstiga människor så borde någon annan göra något åt detta missprydande av Sveriges vackra yta. Det borde förbjudas enligt lag!

Hur kan man, hur kan man, hur KAN man...

image447


...sätta på sig Foppa-tofflor?!?!?!?

Visst hade jag hört talas om dem förut. De fula, konstiga skorna man kunde ha om man jobbade nattskiftet inom vården. Fast inte ens där är det riktigt okej, även om det är mörkt...

Sedan kom jag till Skottland. Där hade alla dem i stan, till Hannahs och min stora förfäran och förundran (är det möjligt?). Men, tänkte vi, britter är väl inte direkt käda för sin goda smak, så det är säkert bara ett lokalt hjärnsläpp.
Men efter det kommer man hem till Sverige, åker till Gotland och inser att Visbys gator är ännu mer belamrade än Edingburghs med dessa hemska tofflor. Hjälp!



image448

De är så sjukt fula. Klumpiga, plastiga, grälla, äckliga, breda, osunda... listan kan göras oändlig. Det sticker i ögonen när folk med crocs (som de ju egentligen heter, men vi kallar dem foppa-tofflor. Det är fulare.) går förbi. Värst är när hela familjen har varsitt omatchat par. Uhhh!

De kan ju inte vara sköna. Det är bara plast! Och konstiga hål. Jag och Magda svalde faktiskt vår stolthet i Visby och provade ett par (det bar emot) - i rent vetenskapligt syfte - och vi kan nu undanröja alla tvivel; de är inte sköna!!!

Än värre (om det nu kan bli värre) är dessa smycken man kan köpa för 19 kr styck och pryda sin Foppa-tofflor med. Jag måste spy snart...

image449

Så snälla,
Bidrag inte till denna onödiga nedskräpning av vårt land!
Plåga inte de som har (en gnutta) stilkänsla!
Sabba inte folks föreställning om de vackra människorna i Sverige!
Förstör inte din egen image eller dina fötter!
Gynna inte Foppas girighet!
Bär inte crocs!!!

image450

Crocs. Är. Inte. Okej.
Och även om du skulla ha abnorma böjelser för dessa hemska skor, tänk på alla oss andra. Det är plågsamt för oss.

http://ihatecrocs.com 

Tack på förhand //Sofia


Män är knepiga

Jag önskar att jag hade en brorsa. Eller en manlig barndomsbästis. Nån som kunde förklara hur de där varelserna från Mars fungerar.  För jag har en bekännelse att göra: Jag förstår mig inte på män. Visst har jag lärt mig en del det senaste året som jag inte visste tidigare, eller iallafall inte trodde på. Jag har tillexempel lärt mig att det finns riktigt snälla killar där ute. Och  således även kommit fram till att man inte måste nöja sig med en dålig, även om man inte träffat en bra som passar än, eftersom de där riktigt braiga ju faktiskt existerar.

 Mycket tack vare dessa fina pojkar.

Men jag förstår mig fortfarande inte på dem, männen. Varför sitter de alltid tre meter ifrån varandra och skriker när de för en konversation?  Hur lyckas de äta så mycket? Varför skryter de så mycket? Hur klarar de av att aldrig prata om vad de känner? Varför är de aldrig allvarliga? Men framförallt, varför tar de aldrig på sina vänner? Hur överlever ni?

 Vissa fixar förstås det där med närkontakten ändå...

Missförstå mig rätt. Jag har inget emot män. Tvärt om. När jag var liten var jag tillochmed mansdyrkare i hemlighet. Utåt tyckte jag att killar var det töntigaste som fanns, men innerst inne tyckte jag ändå att de var helt oemotståndliga. Åh,  jag kommer ihåg i sexan, när vi "ojää-ade" oss på Orlando Bloom, Viggo Mortensen och Johnny Depp. Vi var, vad, 12? Och de två sistnämda kändisarna runt fyrtio. Idag skulle det inte falla mig in att spana på en fyrtiotvå-åring. Men kändisar är förstås på ett behagligt avstånd, där kan det aldrig bli verklighet. Tänk vad rädd jag skulle ha blivit om Orlando Bloom faktiskt kommit fram och raggat på mitt 12-åriga jag. (Inte för att jag hade blivit mindre rädd idag, men nu är det inget jag drömmer om.)

Jag vet att vi alla är människor. Och jag tycker vi ska ha samma lön för samma jobb. Men sen, då? Män är läskiga. De är så stora. (Haha, jag ser framför mig hur mina kompisar klappar mig på huvudet och tröstande säger; "lilla Sofia". Men det är ju sant!)

Och vaddå män, förresten? När blev pojkarna män? Och när började dessa män intressera sig för mig? Jag är ingen kvinna, jag är en flicka! Eller? 

Varför är nu dessa underliga varelser så lockande? Och varför är de så mycket lättare att dyrka på avstånd? Varför blir jag skitskraj när en av dem kommer lite nära? Jag har inte problem med närhet, relationer, whatever, i allmänhet.  Fast det kanske beror på att jag inte förstår mig på dem, och man är ju alltid rädd för det okända?

Men man kanske ska göra som våra vänner männen säger, trots allt;
sluta analysera så mycket och bara kör! 

 //Sofia

Snart

Snart ska jag blogga. Jag ska bara läsa ut Harry Potter först.

Jag har liksom sparat mig tills jag kom hem, så jag skulle få läsa ut den ifred. (Jag tror att jag kanske sparar de allmänna hyllningarna och allt det där jag tänkte skriva om att ha växt upp med böckerna och sånt till sedan. Just nu måste jag se hur det går. Ahh..!)

Kyssar //Sofia

Citat ur det ljuva livet

Hannah: "Förlåt!"
Sofia: "VA?! Frågade du just om jag vat kåt?"

Här kommer ett antal mer eller mindre tankeväckande citat från min sommar so far. Det är väl mest från Skottland, men jag börjar med några från Uppsala och Skåne. Det är relativt ocensurerade citat, vilket bland annat betyder att mina grodor också finns med. Men jag menar, jag säger minst lika myckar klantigheter som min omgivning, så det är bara rättvist. (Halleluja! Jag är så godhjärtad!)


På fågelskådar-övernattningen med klassen:

Erik: "Ett stormkök... är det typ som en engångsgrill?
Tja, rätt nära...


Anna och jag sitter och diskuterar en snygg kille hon spanar på.

Sofia: "Men du borde satsa, jag slår vad om att du kan få honom!"
Anna: "Han är säkert värsta hårig..."
Och det hade med saken att göra på vilket sätt..? :)


Elin och jag har tagit färjan över sundet mellan Helsingborg och Helsingör i Danmark.

Sofia: "Ja, här i Helsingfors... vi är väl i Helsingfors? 
Elin: "Ja, jo, det är vi."
Elins lillasyster Filippa: "Nej, vi är i Helsingör... Helsingfors är Finlands huvudstad.

Yes! Jag och Elin är så bra på geografi!!


SKOTTLAND:

Sofia till Dave: "How do you say that you're really drunk in english?"
Dave: You say that you're really drunk.
No shit, Sherlock!


Sofia, nynnar för sig själv: "Jag vill ha en egen måne..."
Hannah, förskräckt: "VAD SA DU ?!"
Sofia, något undrande: "Jag vill ha en egen måne."
Hannah, lättad: "Jaha..! Jag trodde att du sa nåt jättevulgärt!! Fast jag hörde inte vad."

Nähä, så du bara ANTOG att jag sa något vulgärt, då..?


Tim till Chris, engelsman. (Alla hette nämligen Chris och de flesta var från Australien.): "So if you build a time machine and walk in here in five minutes, I'll tattoo "Uppsala" on my arm. Deal?" 
Tja, ibland spårar samtal lite. Ibland mer.


Jag och Hannah sitter och tittar på en karta över Edinburgh. Bredvid oss sitter ett gäng asiater.

Sofia: "Titta, där är vårt hostel markerat!"
Asiatfarbror, nickar, ler mot oss och säger: "Markerat!"
Okej...


Hannah och jag disskuterar vilka ord vi lärt oss i Skottland.

Hannah: "Har vi lärt oss något mer ord... Ja, "hostel!"
Sofia: "Men hostel betyder väl hostel..."
Eller vandrarhem..?


Dave: "We're not like hardcore Jews, you know..."
Näe, jag vet faktiskt inte om jag vet. Hardcore-judar?


Dave berättar att han har kollat på min blogg

Dave: "Well, I didn't understand anything, but I looked at the pictures. And, all of a sudden, there were these guys with STICKS!! And I was like; whaat is this?!
Haha. Jag berättade att det var mina snälla vänner. Han såg något misstrogen ut.


Jag pratar med en Chris som varit i Sverige.  ("Yeah, I was in the town.. Uppsala?" Coolt!). Som vanligt kommer samtalet in på ålder.

 Chris till Sofia: "Oh, I'm so much older than you are! I'm 29. You could be like my little sister. Yeah, you could be that tonight... You want a drink? Although, you will have to pick one, because if I pick one for you it'll be like I'm hitting on you. And then I would be like a creepy old man. Uhh. Which I'm not!" 
Vilken tur för mig!


Samme Chris (han sa mycket kul): "This is a word that means like WARNING, STAY AWAY, in swedish: Sur-stömming."
Haha, det visste jag inte!


Jag och Hannah har just kommit hem till rummet efter att ha vandrat drygt en mil.

Sofia: "Rädda mig liten."
Nämnas kan att Hannah skrattade i en halvtimme åt detta.


Toby, en kille som varit på "Gotlans island" ett tag och därför pratar lite svenska lär Chris att hälsa på svenska:

Toby: "If you just want to say hello, you say "hej..."
Chris: "Hegg..?"
Toby: "...But if you know someone really well, you can say like: "tjatja!"
Haha, tja tja!


Chris (storebror) passerar Hannah och mig på en pub, ler stort och säger:

Chris, väldigt glatt och entusiastiskit till Hannah: "HI!! You're a slut!"
Vi blir konfunderade och Hannah lite förolämpad, men mysteriet löser sig nästa dag då vi träffar honom på Starbucks och konfronterar honom...

Chris: "Oh, I said that?! I must have ment it in the nice way, like, you go girl!" 
Jaahaa, det snälla sättet att säga att någon är en slampa på?! (Och för Hannahs skull vill jag tillägga att hon inte alls var särskilt slampig kvällen innan. Hon höll sig till en. Och han var söt.)


Aidan petar på Sofias näsa och säger: "You have a really cute nose! It looks like a button!"
Haha, jag önskar att alla kunde ge så orginella komplimanger... 


Hannah, upprört: "Man ska ALDRIG bo i sitt hemland!!"
Så om man aldrig bor där, hur blir det då ens hemland..?


Det var allt för mig denna gång. Nu bär det av mot Gotland om en halvtimme. Och om vi inte ses där så är jag hemma resten av sommaren när jag kommer hem därifrån om 10 dar. Typ.

Puss och hej! //Sofia

Elin, min Elin

image441

Idag åkte Elin till Nya Zeeland. Jag sov hos henne i natt och följde sedan med till Arlanda för att vinka av. Än så länge är jag i något slags chocktillstånd. Jag kan inte förstå att det är sant. Att jag inte får träffa henne på ett helt år. ÅH. MIN ELIN!

  I stort sett har vi varit bästa vänner sedan femman.

image433 Kunnat plugga...

... och kunnat njuta  tillsammans!

image430 Kunnat prata om allt och inget.

 Älskat musikklasserna...

  ...och haft kul med folk där.

 Gått på bal tillsammans...

 ...och framfört låter vi skrev som 11-åringar inför hela skolan.
WetterZetter <3

image434 Gjort lilla julafton med Anna till en tradition. Gud, att träffa Anna och Elin tillsammans för sista gången var också så sorgligt! De kom till mig någon timme innan jag skulle till Skottland - och åh... Jag kommer sakna SB!

Men det är ju faktiskt inte som att jag aldrig kommer att träffa Elin igen. Man får väl försöka se det från den ljusa sidan. Fast det känns lite svårt just nu. Det kommer bli så tomt i Sverige! För även om vi kommer ringas och mailas och smsas och brevväxlas, så kommer det ju inte riktigt att bli samma sak... ;)


Näe. Jag kan inte ens börja föreställa mig hur ledsen jag kommer bli när insikten verkligen slår mig med full kraft. Åh, Elin, ibland vet jag inte var jag slutar och du börjar. Separationsångest är bara förnamnet. Du känner mig så väl och har så många fina egenskaper. Du är så fin... Du betyder så oerhört mycket för mig! Jag tänker och kan inte skriva ned allt här, dels har du ju fått en något personligare berättelse än den här och, som vi pratade om igår, det är så svårt att ord på känslor - språket räcker inte till.

Jag tror att du kommer ha det asbra i Nya Zeeland. Det kommer vara jobbigt då och då, men du kommer klara dig. Ja, mer än klara dig - du kommer lysa. Och även om jag kommer sakna dig outhärdligt mycket, så ses vi ju igen. Det gör vi faktiskt.

 

Tusen lyckopussar och kärlekskramar //Sofia

image436 

JAG ÄLSKAR DIG.



Liv (och lite längtansfull lycka)

Jag kom just på att jag inte upplevt en enda solig dag sedan skolan slutade. But I couldn't care less! 

image425 

Efter Skottland var jag i Skåne hos Elin i fem dagar. (Åh! Jag vill inte tänka på att hon ska åka!) Visserligen var jag sjuk och det regnade, men vi hade väldigt mysigt i alla fall. Och en dag trotsade vi vädrets och förkylningarnas makter och åkte till Danmark. Där satt vi på en bänk och åt glass med Elins småsystrar. Haha, det låter inte så kul som det var! 

Här hemma i Uppsala har jag träffat min Anna, knarkat musik som kommer ur CD-spelare och datorer istället för mobiler (jag trodde aldrig att jag skulle bry mig om något så oväsentligt som ljudkvatité - men GAH vad det är skönt med riktigt bra ljud), gått på bio med mamma och försökt bli av med den dumma förkylningen.
 
Mina planer för den närmsta framtiden är att träffa skolkompisar (man får ju lite abstinens), vinka av Elin (jag dör!) och sticka till Gotland och min far med familj på fredag. Och när jag kommer hem därifrån anländer snart Tyler. Det ska bli så kul att lära känna honom!! (Om någon har missat det så är Tyler den amerikanska utbytesstudent som ska bo hos oss tre månader nästa skolår, efter att han har bott hos Elins familj. Sorry för den pinsamt korta förklaringen, men jag räknar liksom med att det är mest folk jag känner som är intresserade av att läsa denna blogg. (Och sorry för alla fula paranteser. Jag hatar paranteser. Och engelska substitut för fullgoda svenska motsvarigheter till ord. Och ordet "ju". Och svärord i skriftspråk. Och onödiga utropstecken. Och att låta dryg när man vill låta tacksam och glad. Och att skriva långa inlägg som är dömda till ett liv utan kommentarer, eftersom de är för personliga. Och upprepningar av ord. Men ingen är perfekt.))

 Vilket är ganska tur!

Sommarlovet med sina obefintliga vanor och nya människor är underbart! Det enda negativa hittills, som inte ens är entydigt negativt, är att jag känner mig så... sliten. Alltså inte utsliten, utan sliten mellan olika platser och de människor som hör till dem. Där är en underlig känsla att veta att så många människor på så många platser vill att man ska vara hos just dem. Och jag vill vara hos alla!!!
Vilket ju inte går. Men att någon längtar efter en är ju rätt underbart. Jag förstår inte hur jag lyckas omge mig med så fantastiska människor hela tiden.

Tillsist måste jag säga att även det händer mycket sorgligt - som att Elin åker och jag inte får vara med alla jag vill - och saker och ting är långt ifrån perfekta, så är livet jävligt underbart att leva!

 Låt oss tillbe det!! 

//Sofia

Scotland!!! The best (small) country in the world.

Hi there! I thought I'd write this post partly in english because of all the great people I've met in Scotland and given this address to. And I trust that all my Swedish friends know english, probably even better than I do, anyway.



I've had so much fun in Scotland! Me and Hannah have experienced everything from beautiful old castles to hillarious pub crawls. (Pub crawl = pubrunda) I'll just write down a short summary of the trip here, I couldn't possibly fit everything in. And anyway, the best thing about it was all the wonderful, strange, funny people we met and talked to, and those people and conversations are hard to describe like this. 

We spent the first three nights in Edinburgh - one of the most wonderful towns (det är inte en city, det är över en miljon invånare i sådana, har jag lärt mig) I've ever been to. We slept in a very nice Hostel, in a dorm with ten other people.

View from the Castle.   Och bästa/and the best Hannah.

We visited Edinburgh Castle, explored the Royal Mile (Edinburghs äldsta gata, full av fina gamla byggnader och skotskrutiga turistshoppar), was chocked by the amount of men in kilts, went shopping and just enjoyed being in Scotland the days we were in Edingburgh. Our last night in Edinburgh we met a really nice canadian couple, who convinced us to come with them on the pub crawl that our hostel arranged. (Vi var inte sådär överdrivet svårövertalade.) They said they would look after us and stuff, so off we went. I won't write down any details - it's not that interesting and you never know who will read this - but I can say that it was really fun!



Next stop on our trip was Pitlochry. It was beautiful there, but very boring. We had our own room there, though, which was nice.

  Our walk in Killekrankie, Pitlochry.

From Pitlochry we went to Glasgow. We had planned on staying there for four nights, but it was awful! The Hostel was discusting and the part of Glasgow where it was situated was really creapy. So we went back to our beloved Edingburgh after a day. On a train...

 Haha. Ursäkta, men det var kul!

There we spent the last three days shopping, talking, sleeping, laughing, kissing, pub-crawling, drinking tea and other, not to heathy beverages, exploring and doing other nice things. We love Edinburgh!

image407 People always
excused the weather in Scotland (and that they only knew one langage, if the were English-speaking) and we were like.. "We didn't come here for the sun!"

 <--- Där fikade vi ett antal gånger. (Det går ändå inte att säga "fika" på engelska)

As I said before, we've met so many people that are worth mentioning and experienced so many funny things, that I don't even know where to begin. So I won't. Ni får helt enkelt prata med mig om ni vill ha de riktiga historierna.

But I have to mention one person. Dave. I don't think I'll do more than mention you, though. Whatever it was, it was private.

 Beloved Edinburgh.

And beloved swedish, I love being able to speak a language no one understands! 

Bland det roligaste på resan var faktiskt att vara svensk. "Oh, Sweden! Beautiful language, beautiful girls!" Och att bli raggad på och få roliga komplimanger vart man en gick och hur man en såg ut för tillfället. Svenska killar är inte lika givmilda när det kommer till det. Åh, jag kommer att sakna att vara unik..!

Och att vara vuxen. Att klara sig själv. Usch, vad jag inte vill bli tillsagd vad och när jag ska äta och sova och plocka undan och whatever. Jag har klarat mig fint utan detdär i två veckor nu. Inte för att jag inbillar mig att jag är vuxen nu, men jag vet att jag klarar mig själv i ett främmande land. Jag vet att jag klarar en massa saker jag inte visste att jag gjorde innan. Jag kan ta ansvar för mig själv. Är inte det att vara vuxen, förresten? Att ta ansvar för sig själv och sina handlingar? Jag kanske är lite vuxen ändå. En mycket ung vuxen.



Hursomhelst har den här resan verkligen överträffat alla mina förväntningar. Det hände mycket jag inte räknat med. Och det allra, allra mesta var bra. Åh, Skottland! VARFÖR måste jag vara tillbaka i Sverige..?

Pussar och kramar och kärlek, and kisses and hugs and love //Sofia